Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ελπίδα στα σκουπίδια

Με οδηγούς το χαρτί, τα πλαστικά μπουκάλια, τα πλαστικά καπάκια και τα κουτάκια αλουμινίου ξεκινήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανακύκλωσης.
Τι είδαμε πίσω από ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι πεταμένο σε μια άκρη στην αυλή του σχολείου ή πίσω από ένα κομμάτι χαρτιού που το παίρνει ο αέρας;
 Είδαμε ένα εποπτικό μέσο διδασκαλίας, ένα laptop, ένα projector. Εργαλεία που αναβαθμίζουν την ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας.    
 Είδαμε μια αυλή χωρίς σκουπίδια, με πολύχρωμα παρτέρια.  



Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς μας προβλημάτιζε ο αύλειος χώρος του σχολείου και όχι μόνο. Συζητήσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες, εντοπίσαμε το πρόβλημα, κάναμε προτάσεις και τα  καταγράψαμε στο wikispaces της τάξης μας. Δεν ήταν όμως αρκετό που εντοπίσαμε το πρόβλημα. Έπρεπε να δράσουμε. Αρχίσαμε  λοιπόννα αξιολογούμε τις προτάσεις μας και όχι μόνο.

Αποσπάσματα από τη σελίδα μας:

·         Έντονο είναι το πρόβλημα στο 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. Το πρόβλημα αυτό όλο και μεγαλώνει εξαιτίας της άσχημης νοοτροπίας με την οποία έχουμε μεγαλώσει εμείς οι μαθητές. Κάθε περαστικός και επισκέπτης σχηματίζει μια δυσάρεστη εικόνα για το αύλειο χώρο του σχολείου μας, που τον περιβάλλουν τα σκουπίδια. Παρόλο που το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, γίνονται πολύ μικρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί και για αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί. Το πρόβλημα  δεν δυσκολεύει  το παιχνίδι μας, επιφέρει όμως σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Επίσης πολλές φορές παρουσιάζουμε τους άλλους σαν φταίχτες ενώ εμείς δεν έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε την πράξη μας. Όλα αυτά λοιπόν συμβάλουν στην αποκρουστική εικόνα που δείχνει ο αύλειος χώρος του σχολείου μας.                           

·         Για αυτό θα ήταν καλό σε ένα διάλειμμα να μαζεύαμε όλα τα σκουπίδια της αυλής. Δηλαδή κάθε μέρα και διαφορετική τάξη θα οργανώνει δράση να μαζεύει τα σκουπίδια σε όλο το σχολείο.
·         Να εφαρμόσουμε έναν κανόνα: όποιος πετάει σκουπίδια να τιμωρείται.
                                                                          
Αποφασίσαμε πως ότι κι αν προτείναμε είχε εξαναγκαστικό χαρακτήρα και αναζητήσαμε διαφορετικό δρόμο.
Έτσι καταλήξαμε πως πρέπει να δείξουμε τον τρόπο και όχι να τον επιβάλουμε.
Δημιουργήσαμε τον σταθμό ανακύκλωσης. Τα σκουπίδια είναι χρήσιμα υλικά. Αν μπορέσουμε με το παράδειγμά μας να πείσουμε τους μαθητές όλου του σχολείου για τη χρησιμότητα των σκουπιδιών και να δραστηριοποιηθούν μαζί μας, θα αλλάξει και ο τρόπος που βλέπουν τα σκουπίδια. Θα αλλάξει τη συνήθειά τους να τα πετάνε όπου βρούνε και ίσως κάποια στιγμή έχουμε ένα πραγματικά καθαρό σχολείο.
Κάτι που ίσως δε γνωρίζουμε ή κάνουμε ότι δε γνωρίζουμε είναι ότι τα σκουπίδια δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον ψυχοκοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του ανθρώπου (ιδιοκτήτη των σκουπιδιών).
Για να αλλάξει το περιβάλλον, όπου ζω, πρέπει πρώτα να αλλάξω τις συνήθειες μου εγώ.
Ανακυκλώστε μαζί μας!!!
Ανακυκλώστε
χαρτί
πλαστικά μπουκάλια
πλαστικά καπάκια
κουτάκια αλουμινίου


1 σχόλιο: