Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΑΗΣ Καρδιάς Πτολεμαΐδα.

Πολλοί θα έλεγαν ότι η επεξεργασία του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού και η διάθεσή του στα σπίτια μας δεν είναι και πολύ σπουδαία δουλειά. Και εγώ το ίδιο πίστευα, ώσπου πήγα στην Πτολεμαΐδα.
Την προηγούμενη Παρασκευή εγώ και η τάξη μου πήγαμε στην πόλη αυτή για να δούμε τη διαδικασία παραγωγής του ηλεκτρισμού. Το εργοστάσιο που επισκεφθήκαμε είχε τέσσερις θεόρατες καμινάδες που έβγαζαν καπνό και άλλες  τέσσερις που ήταν πλατιές και έβγαζαν ατμό. Το κτίριο ήταν πολύ ψηλό εντυπωσιακό. Ένας κύριος μας περιέγραψε τη λειτουργία του εργοστασίου και αφού ανεβήκαμε    


πολλά σκαλιά και περάσαμε ένα όροφο όπου είχε εκκωφαντικό θόρυβο λόγω των μηχανών που βρίσκονταν εκεί, βρεθήκαμε σε μια αίθουσα , το κέντρο ελέγχου του εργοστασίου. Το εντυπωσιακό εκεί, ήταν οι πολλοί ρυθμιστές-μετρητές πίεσης, θερμότητας, οι πίνακες, οι υπολογιστές που ελέγχουν όλες τις μονάδες του εργοστασίου.
Η επόμενη στάση ήταν στα ορυχεία του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ένα είδος κάρβουνου που το καίνε και έτσι παράγεται ο ηλεκτρισμός. Είναι τύπου «ζέβρα» γιατί μοιάζει με το ριγωτό δέρμα της ζέβρας. Από μακριά μπορούσες να διακρίνεις τους εκσκαφείς που έβγαζαν το λιγνίτη από τη γη. Υπήρχαν και πολλά φορτηγά που μετέφεραν το λιγνίτη στα εργοστάσια.
Τέλος επισκεφθήκαμε ένα μικρό μουσείο που είχε μία μακέτα όλης της περιοχής, με τα χωριά, τα εργοστάσια, τα ορυχεία όλα απεικονισμένα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο ίδιο κτίριο είδαμε και κάποια αντικείμενα  που βρέθηκαν στα ορυχεία όπως απολιθωμένα κοχύλια και έναν απολιθωμένο κορμό δένδρου.
Απ΄αυτή την εκδρομή με εντυπωσίασαν περισσότερο τα ορυχεία και η διαδικασία της εξόρυξης του λιγνίτη. Πιστεύω πως είναι η πιο ενδιαφέρουσα και η διδακτικότερη εκδρομή που έχουμε κάνει ποτέ.
Δ. Μ.






1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ ωραία η παρουσίαση της εκδρομής και ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες. Μπράβο στον συντάκτη του άρθρου!!!!!
    Ειρήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή